Formatie CDA-PvdA mislukt

vrijdag 11 april 2003, 8:25

Na 77 dagen onderhandelen is er een einde gekomen aan de pogingen om een kabinet van CDA en PvdA te vormen. Het CDA bleek uiteindelijk wel akkoord te gaan met een iets verder oplopend begrotingstekort in 2007, maar kwam tegelijkertijd met een aanvullend pakket aan bezuinigingen van 2,5 miljard euro. Het ging daarbij onder andere om besparingen in de sociale zekerheid en in de stadsvernieuwing.

Voor de PvdA was dit voorstel onaanvaardbaar, terwijl ook het door het CDA voorgestelde loslaten van de koppeling tussen lonen en uitkeringen werd afgewezen.

PvdA-leider Bos is woedend dat het CDA met deze voorstellen is gekomen. Balkenende en hij hadden eerder getracht onder vier ogen tot een vergelijk te komen. CDA-leider Balkenende meent dat het uiteindelijk aan 'chemie' ontbrak tussen CDA en PvdA.

Op dit moment voelen CDA en PvdA niet voor een lijmpoging. De informateurs Donner en Leijnse zullen vandaag verslag uit brengen aan de koningin. Er zal binnenkort een nieuwe consultatieronde volgen door de koningin, waarna een nieuwe formatiepoging kan worden ondernomen.

bron: Radio1journaal


meer over