Drs. H. (Hans) Borstlap

foto Drs. H. (Hans) Borstlap
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Raad van State

CDA-partijideoloog, topambtenaar en veertien jaar staatsraad, die buiten de politieke schijnwerpers invloedrijk was. Zoon van een vicevoorzitter van het CNV. Begon zijn loopbaan als medewerker van het wetenschappelijk instituut van de ARP (vanaf 1980 voor het CDA). Was daarna sociaaleconomisch adviseur van minister-president Lubbers tijdens diens eerste twee kabinetten. In de nadagen van het kabinet-Lubbers II werd hij directeur-generaal Algemene beleidsaangelegenheden op het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Sloot zijn ambtelijke loopbaan af als directeur-generaal op het ministerie van Onderwijs. Als lid van de Raad van State in het bijzonder betrokken bij de advisering over het financieel en sociaaleconomisch beleid.

in de periode 2002-2016: lid Raad van State

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Hans (Hans)

geboorteplaats en -datum
Amsterdam, 28 juli 1946

2.

Partij/stroming

partij(en)
 • ARP (Anti-Revolutionaire Partij), tot 11 oktober 1980
 • CDA (Christen-Democratisch Appèl), vanaf 11 oktober 1980

3.

Hoofdfuncties/beroepen (4/6)

 • raadadviseur sociaal-economisch beleid, Kabinet van de minister-president, ministerie van Algemene Zaken, van november 1983 tot december 1989
 • directeur-generaal Algemene beleidsaangelegenheden, ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, van december 1989 tot 2000
 • directeur-generaal Strategie en Arbeidsmarkt, ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, van 2000 tot 1 september 2002
 • lid Raad van State, van 1 september 2002 tot 1 augustus 2016

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

huidige (2/3)
 • onafhankelijk voorzitter cao Waterschappen
 • onafhankelijk voorzitter commissie die onderzoek doet naar zorgbehoeften van Dutchbat III-veteranen

vorige (2/29)
 • verkenner/bemiddelaar cao waterschappen, 2018
 • onafhankelijk voorzitter commissie Regulering van Werk, van november 2018 tot januari 2020

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Behoorde in december 1966 met onder anderen Boersma, De Graaf en Boukema tot een aantal ARP-leden die per brief het Centraal Comité van de ARP liet weten teleurgesteld te zijn over het niet voor een Tweede Kamerkandidatuur voordragen van J. Smallenbroek.

uit de privésfeer
 • Zijn ouders vervulden beiden functies bij het CNV

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.