PvdA en CDA leggen ruzie over de oorlog in Irak bij

dinsdag 25 maart 2003, 9:19

Gisteravond hebben de PvdA en de CDA, na een zeven uur durend beraad, hun ruzie over de aanval op Irak bijgelegd. Beide partijen accepteren dat de VS en Groot-Brittannië zich beroepen op de resolutie '1441' als feitelijke grondslag voor de oorlog in Irak. Wouter Bos zei hierover: "We trekken nu dezelfde conclusies uit de ontstane situatie".

De partijen zijn er ook over uit dat ze geen actieve militaire bijdrage aan de oorlog willen leveren. Verzoeken van de VS en Groot-Brittannië om troepen bij vredesmissies ter vervanging te sturen, zullen per geval bekeken worden. De afspraken, zoals ze er nu liggen, geven beide partijen weer genoeg vertrouwen om verder te gaan met de formatiebesprekingen.

Vorige week liep de formatie door het uitbreken van de oorlog in Irak nog compleet vast. Belangrijkste oorzaak was de verdeeldheid over de aanval op Irak, buiten de Verenigde Naties om. PvdA kon zich absoluut niet vinden in de formulering van het kabinet om wel 'politieke steun', maar geen 'militaire steun' te verlenen.

bron: Trouw, 25 maart 2003