Formatie muurvast door oorlog

donderdag 20 maart 2003, 9:50

Het gesprek van Balkenende en Bos woensdagmiddag over de Irak-kwestie heeft hen niet nader tot elkaar gebracht. Ook een informeel gesprek tussen Bos en CDA-vice-fractievoorzitter Verhagen vandaag heeft de vertrouwensbreuk niet kunnen herstellen. Oorzaak van de pat-stelling is het verschil van mening in de Irak-kwestie, inmiddels oorlog. De PvdA weigerde dinsdagavond steun aan het regeringsstandpunt: wel politieke steun voor de geallieerden, geen militaire steun. Dat neemt het CDA de PvdA nog steeds zeer kwalijk, aldus Verhagen.

Bos betreurt en veroordeelt de aanval vannacht op Irak door de VS, Groot-Brittannië en Australië. Volgens de PvdA waren er nog mogelijkheden om een oorlog te voorkomen. Wel vindt Bos dat Nederland niet langer 'neutraal' kan blijven. Nederland moet zich achter de geallieerden opstellen, maar geen militaire taken op zich nemen. Demissionair minister-president Balkenende deelt deze opinie, met name omdat in het parlement voor militaire steun te weinig draagvlak is. De premier rechtvaardigde, in tegenstelling tot Bos, de actie om Irak aan te vallen.

Er is geen nieuwe afspraak voor een volgend formatiegesprek gemaakt. Dat kwam ook doordat informateur Donner woensdag ziek was en daarom niet bij het gesprek kon zijn. Begin volgende week wordt pas duidelijk of CDA en PvdA verder gaan praten. Het is wel duidelijk dat dan eerst over de kwestie Irak en het buitenlands beleid in bredere zin overeenstemming zal moeten komen.

bronnen: RVD, ANP, www.pvda.nl


verwant nieuws

meer over