CDA stelt definitieve kandidatenlijst Eerste Kamer vast

maandag 10 maart 2003, 10:36

Het CDA heeft afgelopen vrijdag de definitieve kandidatenlijst voor de Eerste-Kamerverkiezingen vastgesteld. Ten opzichte van de advieslijst zijn er nauwelijks wijzigingen, twee provinciale statenleden zijn toegevoegd op de plaatsen 27 en 28. Opvallende nieuwkomers zijn hoogleraar belastingrecht Peter Essers (plaats 6) en Europarlementariër Karla Peijs (plaats 12). de voormalige Tweede-Kamerleden Marian Soutendijk-van Appeldoorn en Gerrit Terpstra vinden we terug op de plaatsen 18 en 19. De CDA-fractie in de Eerste Kamer telt momenteel twintig senatoren.

De Eerste Kamer is een deel van de volksvertegenwoordiging, maar wordt niet rechtstreeks gekozen. De leden van Provinciale Staten kiezen de Eerste-Kamerleden. De Provinciale Staten worden weer wel rechtstreeks gekozen. Men spreekt dan ook wel van 'getrapte' verkiezingen.

Morgen (11 maart 2003) vinden de verkiezingen voor de Provinciale Staten plaats. De Provinciale Staten kiezen vervolgens op 26 mei de leden van de nieuwe Eerste Kamer. De nieuwgekozen Kamer komt op 10 juni bijeen.


Verwant nieuws: