Doorbraak in formatie: nieuw zorgstelsel in 2006

donderdag 6 maart 2003, 12:26

De onderhandelaars van CDA en PvdA zijn gisteren in de formatiebesprekingen overeengekomen dat per 2006 een nieuw zorgstelsel zal worden ingevoerd. CDA-voorman Balkenende sprak van een "belangrijke doorbraak". Het nieuwe zorgstelsel was namelijk een potentieel struikelblok in de formatie. De PvdA wilde met invoering wachten tot de wachtlijsten waren opgelost, ook als dat nog jaren zou duren, terwijl het CDA het nieuwe systeem liefst direct wilde invoeren.

In het nieuwe zorgstelsel komt er een basisverzekering voor iedereen, die overeenkomt met het huidige ziekenfonds. Het verschil met het huidige systeem is dat zorgverzekeraars, ook ziekenfondsen, de concurrentie met elkaar moeten aangaan, wat zou moeten leiden tot lagere kosten en kortere wachtlijsten.

De premie voor de basisverzekering zal bestaan uit een vast deel en een inkomensafhankelijk deel. Het is de uitkomst van een compromis tussen CDA, dat enkel een vaste premie wilde, en PvdA, die voor een geheel inkomensafhankelijke premie pleitte. PvdA-leider Bos zint nog op een manier om mensen met lage inkomens verder te ontzien, waarschijnlijk via de belasting.

bron: ANP