Drs. J.N. (Niesco) Dubbelboer

foto Drs. J.N. (Niesco) Dubbelboervergrootglas

Enthousiast en spontaan PvdA-Tweede Kamerlid dat zich met gedrevenheid inzette voor het verkleinen van de kloof tussen kiezers en gekozenen. Stond mede aan de wieg van het referendum over de Europese Grondwet en bepleitte invoering van een referendum en van wijziging van het kiesstelsel. Ook was hij nauw betrokken bij de invoering van het burgerinitiatief. Was voor hij in de Kamer kwam directeur van Agora, een Stichting voor participatieve democratie. Eerder was hij werkzaam bij de gemeente Amsterdam op het gebied van de bestuurlijke vernieuwing.

PvdA
in de periode 2003-2006: lid Tweede Kamer

Voornamen (roepnaam)

Johan Niesco (Niesco)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Assen, 11 juni 1962

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

Hoofdfuncties/beroepen

 • verantwoordelijk voor debatten over politieke cultuur bij 'De Balie', debatcentrum voor Politiek en Cultuur, van 1988 tot 1989
 • medewerker Bestuurlijke Vernieuwing, afdeling Bestuurscontacten, gemeente Amsterdam, van 1989 tot juli 1995
 • directeur Agora Europa, stichting voor participatieve democratie, van juli 1995 tot januari 2003 (organisator conferenties, debatleider, adviseur)
 • gedetacheerd bij het landelijk campagneteam gemeenteraadsverkiezingen van de PvdA, van 2001 tot maart 2002
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 30 januari 2003 tot 30 november 2006
 • eigenaar bedrijf "Dubbelboer Demos" (debat- en gespreksleiding), van april 2007 tot mei 2008
 • directeur Partijbureau PvdA, van mei 2008 tot september 2013
 • directeur Agora Europa, vanaf september 2013

Activiteiten

als parlementariër
 • In 2003 met Farah Karimi (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) mede-indiener van een initiatiefvoorstel over het houden van een raadplegend referendum over het grondwettelijk verdrag voor de Europese Unie. Dit voorstel werd in 2005 wet. (28.885 )
 • Diende in 2004 samen met Wijnand Duyvendak (GroenLinks) een initiatiefvoorstel in om de tijdelijkheid (namelijk tot 1 januari 2005) in de Tijdelijke referendumwet ongedaan te maken. De Tweede Kamer verwierp dit voorstel in oktober 2004. (29.551 )
 • Diende in 2005 samen met Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) een initiatiefvoorstel in over de grondwettelijke mogelijkheid van het houden van een correctief referendum (30.174 )
 • Diende in 2005 samen met Wijnand Duyvendak (GroenLinks) en Boris van der Ham (D66) een initiatiefvoorstel in over invoering van het raadgevend referendum (30.372 )
 • Diende in 2006 samen met Nevin Özütok (GroenLinks) en Ewout Irrgang (SP) een voorstel in tot splitsing van het voorstel voor een overwegingswet inzake de benoeming van de burgemeester. Het betreffende wetsvoorstel werd echter in 2007 ingetrokken.

Wetenswaardigheden

woonplaats
Amsterdam

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.