Drs. E. (Ewout) Irrgang

foto Drs. E. (Ewout) Irrgangvergrootglas

Ewout Irrgang (1976) is sinds 1 september 2017 lid van de Algemene Rekenkamer. Hij was van 6 oktober 2005 tot 20 september 2012 Tweede Kamerlid van de SP. De heer Irrgang was eerder medewerker van De Nederlandsche Bank en tot 2005 financieel-economisch adviseur van de SP-Tweede Kamerfractie. Hij was financieel woordvoerder van de SP-fractie en hield zich daarnaast bezig met ontwikkelingssamenwerking en globalisering. Na zijn Kamerlidmaatschap werkte hij in Tanzania.

SP
in de periode 2005-heden: lid Tweede Kamer, lid Algemene Rekenkamer

voornaam (roepnaam)

Ewout (Ewout)

personalia

geboorteplaats en -datum
Utrecht, 20 juli 1976

partij/stroming

partij(en)
SP (Socialistische Partij), vanaf 1997

hoofdfuncties/beroepen

  • financieel-economisch adviseur SP-fractie Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 1998 tot mei 2005
  • medewerker afdeling monetair en economisch beleid, "De Nederlandsche Bank" te Amsterdam, van mei 2005 tot 4 oktober 2005
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 6 oktober 2005 tot 20 september 2012
  • bijzonder adviseur grondpolitiek (lid buitengewoon adviesorgaan), gemeente Amsterdam, van december 2012 tot 2013
  • technisch directeur te Dar-es-Salaam (Tanzania) voor de Stichting PharmAccess, van september 2013 tot 1 september 2017
  • lid Algemene Rekenkamer, vanaf 1 september 2017

activiteiten

als parlementariër
  • Diende in 2006 samen met Niesco Dubbelboer (PvdA) en Nevin Özütok (GroenLinks) een voorstel in tot splitsing van het voorstel voor een overwegingswet inzake de benoeming van de burgemeester. Het betreffende wetsvoorstel werd echter in 2007 ingetrokken.

wetenswaardigheden

woonplaats
Amsterdam

publicaties/bronnen

publicaties
diverse artikelen (o.a. over Attac, het IMF en de Wereldbank en over de WTO)

uitgebreide versie

uitgebreide versie
In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.