Laatste peiling NIPO voorspelt nek-aan-nek race PvdA en CDA

woensdag 22 januari 2003, 8:50

Net als in de peiling van Interview-NSS voorspelt NIPO een nipte verkiezingsoverwinning voor de PvdA: de partij van Wouter Bos zou 43 zetels mogen verwachten, 1 meer dan het CDA.

Voor de PvdA betekent deze uitslag een winst van 20 zetels boven het huidige zetelaantal. De partij komt daarmee dicht in de buurt van de 45 zetels die ze onder Paars-II bezat. Het CDA verliest juist 1 zetel ten opzichte van het huidige aantal.

Een regeringscombinatie van CDA en VVD is volgens deze peiling vrijwel zeker van de baan: met 29 zetels voor de VVD komen ze samen niet aan een meerderheid. In combinatie met de LPF is een krappe meerderheid wel mogelijk, maar de partij is dan wel van 26 naar 6 zetels getuimeld. Een coalitie van CDA-PvdA kan wel rekenen op een ruime kamermeerderheid.

Een meer linkse coalitie lijkt niet mogelijk: zelfs in combinatie met de SP, GroenLinks en D66 haalt de PvdA niet genoeg zetels voor een meerderheid. Het lijkt er op dat de zetelwinst van de PvdA juist ten koste van de kleine linkse partijen is gegaan.

De SP, die enkele weken geleden nog op 21 zetels mocht rekenen, komt nu uit op 12. GroenLinks zakt terug in de peilingen van 13 naar 7. D66 werd ooit 7, maar nu nog 5 zetels toegedicht. Voor GroenLinks en de D66 betekent dit een verlies van 2 of 3 van de huidige kamerzetels; voor de SP nog steeds een winst van 3 zetels.

Het beeld voor de kleine partijen was meer constant in de afgelopen maanden. De ChristenUnie eindigt volgens NIPO op 3 (nu 4), de SGP blijft gelijk op 2 en Leefbaar Nederland houdt 1 van haar 2 zetels over. Sinds de start van de peilingen in september 2002 hebben de nieuwe partijen, zoals die van Emile Ratelband of Winny de Jong, geen enkele zetel behaald.

bron: 2Vandaag/NIPO, 21 januari 2003