Interview/NSS: PvdA grootste partij

dinsdag 21 januari 2003, 10:13

In de laatste peiling van onderzoeksbureau Interview/NSS, die gehouden is voordat bekend werd dat Job Cohen de ministers-presidentskandidaat van de PvdA zou worden, klimt de PvdA verder voorbij het CDA. CDA heeft in de peiling nu 40 zetels, de PvdA heeft er 42.

De partij van Wouter Bos zet hiermee de opwaartse beweging in de voorgaande weken door. Het CDA verliest 4 zetels ten opzichte van de peiling van vorige week. Niet alleen de PvdA snoept van de zetels van CDA, ook de VVD en LPF stijgen in de peiling met respectievelijk 3 en 1 zetel tot 29 en 7 zetels.

GroenLinks en de SP hebben blijkbaar erg te lijden onder de aandacht voor de grote partijen. GroenLinks verliest 2 zetels en houdt er 7 over, de SP verliest er 3 en komt op 11.

Een combinatie van VVD en CDA is teruggelopen naar een minderheid van 69 zetels. De coalitie van PvdA en CDA boekt nu een meerderheid van 82 zetels.

Er is nog een grote hoeveelheid zwevende kiezers. Twintig procent van de gepeilde kiezers kan nog geen definitieve keuze maken. Eenderde van de kiezers heeft wel een voorkeur, maar twijfelt nog tussen meerdere partijen.

bron: Interview/NSS, 20 januari 2003