Balkenende spreekt voorkeur uit voor VVD

vrijdag 10 januari 2003, 9:24

CDA-leider Jan Peter Balkenende heeft tijdens een verkiezingsbijeenkomst gisteravond nogmaals zijn voorkeur uitgesproken voor een nieuwe regeerperiode met de VVD. Alleen in een coalitie met de VVD zullen de juiste keuzes voor de huidige problemen worden gemaakt, volgens Balkenende. Met name op het gebied van de overheidsfinanciën, infrastructuur, veiligheid en integratie zien de Christen-Democraten mogelijkheden met de Liberalen.

In het lijsttrekkersdebat van 8 januari jongstleden kwam PvdA-voorman Wouter Bos het CDA tegemoet met strengere ideeën over veiligheid en integratie. Volgens Balkenende betekent een kabinet met de PvdA echter een terugkeer naar een Paars beleid en dat 'gaat de verkeerde kant op'. De VVD, met de PvdA een regeringspartner onder voormalig Paars, lijkt sinds de coalitie met CDA en LPF een andere weg ingeslagen.

Balkenende heeft het liefst een tweepartijenkabinet. Volgens recente peilingen zou alleen de combinatie CDA met PvdA een meerderheid opleveren. In de campagnes zullen CDA en VVD er alles aan doen om hun coalitie te realiseren, want van 'experimenten of avonturen zoals met de LPF' heeft Balkenende zijn bekomst.