Ook NIPO voorspelt winst voor PvdA

donderdag 9 januari 2003, 9:05

Volgens de nieuwste peiling van NIPO beloont de kiezer het optreden van PvdA-voorman Wouter Bos in het lijsttrekkersdebat van vrijdag 3 januari met 5 extra zetels bovenop de score van 31 december. De partij komt daarmee uit op 35 zetels; 12 meer dan sinds 15 mei in de Tweede Kamer, maar nog altijd 10 zetels minder dan tijdens het kabinet-Kok II.

De PvdA maakt echter steeds meer kans om terug te keren in de regering. De winst van de partij gaat ten koste van de VVD, die deze week op 27 zetels mag rekenen, terwijl het CDA op 46 blijft steken. Een meerderheid voor de combinatie CDA-VVD is daarmee van de baan. Voortzetting van de samenwerking met de LPF, die duikelt van 26 naar 5 zetels, lijkt uitgesloten. Een coalitie van CDA en PvdA zou met 81 zetels echter wel op een krappe meerderheid kunnen rekenen.

De overige partijen vertonen een vrij stabiel beeld in de NIPO-peilingen: 8 zetels voor GroenLinks (nu 10 in de Kamer), 18 voor de SP (nu 9), 5 voor D66 (nu 7), 3 voor de ChristenUnie (nu 4) en de SGP behoudt haar 2 zetels.

Opvallend in de recente peilingen van zowel NIPO als van onderzoeksbureau Interview-NSS is de terugkeer van Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer, met 1 zetel. De afgelopen maanden zag het er naar uit dat de partij uit het parlement zou verdwijnen.

bron: 2Vandaag/NIPO, 8 januari 2003