Kamer deelt kritiek commissie-Van den Haak op BVD, kabinet is milder

vrijdag 20 december 2002, 9:17

De Tweede Kamer vindt dat de BVD slecht heeft gefunctioneerd bij de beveiliging van Pim Fortuyn. De overheid gaf de vermoorde politicus bovendien ten onrechte geen persoonsbeveiliging. Zij deelt daarmee de conclusies van het rapport-Van den Haak. De Kamer heeft niet uitgesproken dat ook het kabinet die opvattingen moet overnemen. Een motie van de LPF daarover kreeg behalve van de LPF alleen steun van GroenLinks en de groep-De Jong. Dat is de uitkomst van het hoofdlijnendebat over het rapport-Van den Haak.

Minister Remkes was veel minder bereid om de kritiek op de BVD over te nemen, dan de Kamer verlangde. Remkes vindt dat er wel dingen fout zijn gegaan, maar dat de dienst anderzijds handelde overeenkomstig de bestaande richtlijn. In de Kamer ontstond vooral bij LPF, GroenLinks en D66 ontstemming over de opstelling van de minister.

De Kamer heeft uitgesproken dat de aanbevelingen van de commissie-Van den Haak moeten worden uitgevoerd. Het kabinet heeft inmiddels al een nationaal coördinator bewaking en beveiliging aangesteld.

Oud-minister Klaas de Vries, die in het vorige kabinet verantwoordelijk was voor de beveiliging en de BVD, ziet in de uitkomst van het debat geen aanleiding om na de komende verkiezingen af te zien van een hernieuwd lidmaatschap van de Tweede Kamer. De Vries staat derde op de kandidatenlijst van de PvdA.


verwant nieuws: