Maximaal 20 partijen op stembiljet

donderdag 12 december 2002, 14:48

Aan de Tweede-Kamerverkiezingen op 22 januari zullen maximaal 20 partijen meedoen. Dat blijkt uit de nummering van de kandidatenlijsten door de Kiesraad, die vandaag heeft plaatsgevonden. Afgelopen dinsdag moesten de partijen de kandidatenlijsten inleveren. Tot en met morgen hebben partijen de mogelijkheid eventueel geconstateerde 'verzuimen' te herstellen. De kandidatenlijst wordt daarna geldig of ongeldig verklaard. Daartegen is nog beroep mogelijk.

Aanvankelijk hadden ca. 45 partijen ambities om aan de verkiezingen mee te doen. Maar al bij het vormen van de kandidatenlijsten haakten enkele af, zoals de Lijst Nieuwe Politiek van oud-minister Heinsbroek en Nieuw Nederland van Jan Nagel. Bij de Kiesraad was de lijst van Emile Ratelband niet geregistreerd. Zijn lijst zal eventueel naamloos op het stembiljet komen te staan.

De zittende partijen nemen op het stembiljet de nummers 1 t/m 10 in. Dan volgen de nieuwkomers die in alle kieskringen meedoen (lijst 11 t/m 16), zoals de Conservatieven.nl van Winny de Jong, de Partij voor de Dieren en de lijst van Emiel Ratelband. Ook enkele 'oude bekenden' horen tot deze groep: de vooral in de provincie Groningen actieve Nieuwe Communistische Partij, Duurzaam Nederland, en de inmiddels zich als feestpartij afficherende Partij van de Toekomst.

Ten slotte volgen nog vier lijsten die niet in alle kieskringen kandidatenlijsten hebben ingeleverd: de Vooruitstrevende Integratie Partij, de Alliantie Vernieuwing en Democratie, O O Den Haag, en de lijst-Veldhoen. Opvallend is het ontbreken van ouderenpartijen.

bron: persbericht Kiesraad


meer over