Kieshulp geeft eenvoudig betrouwbaar stemadvies

donderdag 12 december 2002, 12:25

Vandaag is de nieuwe Kieshulp gepresenteerd. De Kieshulp is een onderdeel van de verkiezingensite van Kennisnet, die speciaal gericht is op jongeren.

Voor het invullen van de Kieshulp is geen voorkennis over de Nederlandse politiek nodig. De 41 vragen zijn eenvoudig gehouden en onderwerpen die meer achtergrondinformatie vereisen, zoals het kwartje van Kok, komen niet voor. Daarin ligt het verschil met de StemWijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Net als de StemWijzer geeft de Kieshulp een stemadvies met een rangorde van meest passende naar minst passende partij. In beide adviezen komen de kleine nieuwe partijen niet voor omdat hun standpunten op de diverse terreinen niet allemaal bekend zijn. De Kieshulp heeft om die reden ook Leefbaar Nederland weggelaten.

De Kieshulp werd ontwikkeld door Wouter Teepe, kennistechnoloog aan de Rijksuniversiteit Groningen, in samenwerking met Wilma Borgman van het Radio 1 journaal en parlementair historicus Bert van den Braak van het Parlementair Documentatie Centrum (PDC). De vorige versie van de Kieshulp, voor de verkiezingen van 15 mei 2002, werd zo'n 250.000 keer geraadpleegd.

bron: Persbericht Kennisnet, 12 december 2002

verwant nieuws: