Chaotisch LN-congres kiest 22-jarige Van de Linde tot lijsttrekker

maandag 9 december 2002, 8:58

Op een chaotisch verlopen extra congres is de 22-jarige Haitske van de Linde tot lijsttrekker van Leefbaar Nederland gekozen. Zij kreeg twee stemmen meer dan de kandidaat van het bestuur Emile Ratelband.

Eerder kwam een door de Kamerleden Teeven en Jense ingediende motie van afkeuring tegen het bestuur vier stemmen tekort voor de vereiste tweederde meerderheid. Teeven besloot hierop zich terug te trekken als kandidaat-lijsttrekker. Na de verkiezing van Van de Linde trad het bestuur alsnog af.

Van de Linde, een dochter van de oud-journalist Wibo van de Linde en zus van Kaj van de Linde, stond op de oorspronkelijke kandidatenlijst op nummer drie en behoort tot het kamp van Teeven. Zij is medewerkster van de Tweede-Kamerfractie van Leefbaar Nederland. Kamerlid Jense heeft inmiddels besloten zijn kandidatuur te handhaven. Hij is nummer twee.

Ratelband overweegt een eigen partij op te richten en alsnog mee te doen aan de verkiezingen. Naar analogie van de partij van Winny de Jong (conservatieven.nl) zou die partij ratelband.nl gaan heten. Aangezien de partij niet tijdig is geregistreerd, kan de naam niet boven de kandidatenlijst staan.


verwant nieuws