Peilingen tonen geen Ratelband-effect

maandag 2 december 2002, 9:43

De laatste Politieke Barometer van Interview/NSS bevestigt dat nieuwe partijen nauwelijks aanslaan bij het electoraat. De Lijst Pim Fortuyn valt terug van de huidige 26 zetels naar 7. De Ratelbandperikelen bij Leefbaar Nederland (LN) lijken de partij niet te helpen op weg naar meer kiezers. In de laatste peiling staat LN op nul zetels, net als de Verenigde Senioren Partij (VSP) die tijdens de vorige verkiezingen net niet genoeg stemmen haalde voor een kamerzetel. Winny de Jong tenslotte weet geen stemmen te trekken voor haar Conservatieven.nl. Ook deze partij kent interne conflicten, Cor Eberhard is met ruzie vertrokken.

Interview/NSS toont verder geen opvallende wijzigingen ten opzichte van voorgaande peilingen. De SP staat nog steeds op een forse winst, de partij zou 11 zetels stijgen en op 20 zetels uitkomen. Het CDA kan rekenen op zes zetels winst en stijgt naar 49 kamerzetels. De PvdA (van 23 zetels naar 28) en het VVD (van 24 naar 25) lijken zich maar moeizaam te herstellen van hun forse verkiezingsnederlaag in mei. Het CDA en de VVD verliezen nu voor het eerst sinds de start van de peilingen in september hun virtuele kamermeerderheid. De beoogde coalitie staat op 74 zetels.

Groenlinks staat in de peilingen op 9 zetels (1 zetel verlies), de ChristenUnie zou het huidige zetelaantal van 4 zetels behouden. D66 blijft het consequent slecht doen in de peilingen en komt uit op 5 kamerzetels (2 zetels verlies).

Bron: NOVA, 29 november 2002