NIPO: Balkenende II met CDA en VVD van de baan

donderdag 28 november 2002, 9:44

Volgens de jongste NIPO-peiling is een VVD-CDA-kabinet na de verkiezingen in januari van de baan. Met 73 zetels heeft deze combinatie geen meerderheid meer in de Tweede Kamer. De VVD zou op 25 zetels uitkomen: 1 meer dan de huidige Tweede Kamer maar 6 minder dan vorige week. Volgens het NIPO is de populariteit van VVD-voorman Gerrit Zalm tanende. Het CDA, met 43 zetels in de Kamer, weet wel haar winst vast te houden en komt uit op 48. De LPF, nu nog regeringspartij en goed voor 26 zetels, houdt er nog maar 6 over.

De SP boekt steeds meer winst en komt nu op 21 zetels. Dat is 12 zetels meer dan de partij van Jan Marijnissen nu in de Tweede Kamer heeft. Ook de PvdA mag rekenen op winst, hoewel iets bescheidener dan de SP: de partij van Wouter Bos zou 28 zetels halen, 5 meer dan het huidige aantal. De combinatie CDA-PvdA met een nipte meerderheid van 76 zetels komt daardoor in zicht.

De wisseling in de top van GroenLinks lijkt de partij geen goed te doen: van de 10 zetels houdt ze er 8 over. D66 krabbelt juist weer iets op: na weken van steeds 1 of 2 zetels verlies is de partij nu weer terug op haar huidige niveau van 7 zetels. De ChristenUnie blijft staan op 4 zetels en de SGP op 2. Leefbaar Nederland mag volgens NIPO nog 1 van haar huidige 2 zetels verwachten.

bron: NIPO/2Vandaag