Tweede Kamer kapittelt Nawijn (LPF) over uitspraken

woensdag 20 november 2002, 10:57

De Tweede Kamer (uitgezonderd de LPF) heeft minister en kandidaat-lijsttrekker Nawijn de mantel uitgeveegd over diens uitspraken over herinvoering van de doodstraf en over de wijze waarop hij daar later weer afstand van heeft genomen. Ook premier Balkenende toonde zich ongelukkig met de handelwijze van de minister.

Nawijn had in een interview met 'Nieuwe Revu' de indruk gewekt voorstander te zijn van herinvoering van de doodstraf. Aan de hand van recente gebeurtenissen noemde hij voorbeelden waarin die straf in zijn ogen moet worden opgelegd. Later trok hij de uitspraken in en betuigde hij er spijt over. De minister erkende in de Kamer geen duidelijk onderscheid te hebben gemaakt tussen zijn optreden als minister, als LPF-politicus en als 'mens'. Hij verklaarde alleen een debat over de doodstraf te hebben willen starten.

Er werd geen motie van afkeuring tegen hem ingediend, omdat de oppositiepartijen vreesden dat Nawijn daarmee een soort martelaar zou worden. Volgens GroenLinks-leider Halsema 'bungelt' de minister nu echter.