Herstel PvdA nog niet overtuigend

dinsdag 19 november 2002, 7:26

Volgens de nieuwste peiling van Interview-NSS zou, als afgelopen week verkiezingen waren gehouden, de PvdA met de pasgekozen lijsttrekker Wouter Bos 28 zetels halen. Dat is een winst van 5 zetels ten opzichte van het huidige aantal, maar nog lang niet het niveau tijdens de twee Paarse kabinetten, toen de partij respectievelijk 37 en 45 zetels had.

Ook de regeringspartijen CDA en VVD krijgen er zetels bij: het CDA klimt met 7 zetels naar 50 en de VVD komt met 3 extra zetels uit op 27. De winst gaat ten koste van de LPF, die nu op 7 zetels wordt ingeschat. Sinds het vertrek van Winny de Jong, Cor Eberhard en Harry Wijnschenk telt de partij 23 zetels. De nieuwe partij van De Jong, Conservatieven.nl, scoort niet hoog genoeg voor een zetel.

GroenLinks (nu 10) en D66 (nu 7) verliezen elke 1 zetel, terwijl de SP van Jan Marijnissen met 16 zetels maar liefst 7 zetels hoger uitkomt dan in mei 2002.

De kleine christelijke partijen zijn opvallend stabiel in de peilingen: de Christenunie met de nieuwe voorman André Rouvoet behoudt haar 4 zetels. De SGP staat al enige weken op 1 zetel winst bovenop de 2 huidige zetels.

Leefbaar Nederland verliest volgens Interview-NSS al enkele weken steeds beide kamerzetels en zou dus uit de landelijke politieke arena verdwijnen. In de peilingen van NIPO/2Vandaag en van Maurice de Hond voor SBS6 kan lijsttrekker Fred Teeven wel op een zetel rekenen.

bron: NOVA/Interview-NSS