NIPO: grote winst voor SP, CDA en VVD

donderdag 7 november 2002, 12:22

Volgens een peiling van onderzoeksbureau NIPO zou de Socialistische Partij 17 zetels behalen als afgelopen weekeinde verkiezingen waren gehouden. Dat is een winst van 8 zetels bovenop de 9 die de partij nu in de Tweede Kamer heeft.

Ook het CDA en de VVD komen als winnaars uit de stembus. Het CDA krijgt er 6 zetels bij en komt uit op 49 zetels. De VVD wint 5 zetels en komt uit op 29 zetels. De grote verliezer is de LPF die nog maar 7 van de 26 zetels overhoudt. CDA en VVD zouden echter zonder de LPF door kunnen regeren: ze behalen samen 78 zetels, een kleine meerderheid.

Een iets bescheidener winst boekt de PvdA, die van 23 naar 26 zetels gaat. GroenLinks blijft staan op 10 blauwe stoelen. D66 moet 2 zetels inleveren en komt uit op 5. De kleine christelijke partijen wisselen één zetel uit: de ChristenUnie gaat van 4 naar 3 en de SGP van 2 naar 3. Leefbaar Nederland verliest 1 zetel en houdt er 1 over.

NIPO deed ook onderzoek naar de betrouwbaarheid van politici in de ogen van de kiezer. De belangrijkste reden voor de winst van de SP is het grote vertrouwen dat de kiezer heeft in lijsttrekker Jan Marijnissen. Hij wordt na CDA-voorman Balkenende de meest betrouwbare politicus genoemd.

VVD-lijsttrekker Gerrit Zalm scoort laag op de ranglijst van betrouwbare politici: de kandidaat-lijsttrekkers van de PvdA - Wouter Bos, Jeltje van Nieuwenhoven en Klaas de Vries - doen het alledrie beter. Zalm moet ook Paul Rosenmöller (GroenLinks) en Thom de Graaf (D66) voor laten gaan. Kamervoorzitter Frans Weisglas (VVD) behaalt een opvallend hoge negende plaats.

bron: NIPO/2Vandaag, 6 november 2002