Partij van Heinsbroek doet niet mee aan verkiezingen

donderdag 7 november 2002, 12:19

De nieuwe partij van Herman Heinsbroek, Lijst Nieuwe Politiek (LNP), doet toch niet mee aan de Tweede-Kamerverkiezingen van 22 januari 2003. Heinsbroek en medeoprichter Harry Wijnschenk verwachten geen geschikte kandidaten voor de partij te kunnen vinden vóór 10 december, als de kandidatenlijst moet worden ingeleverd.

De nieuwe partij is de afgelopen tijd benaderd door tientallen geïnteresseerden, maar volgens Wijnschenk hadden die niet altijd de juiste motivatie voor het werk in de tweede Kamer. Ook zijn een aantal mogelijke kandidaten afgehaakt vanwege mogelijke "reputatieschade".

Het verkiezingsprogramma van de LNP was al klaar. Heinsbroek wilde net als Pim Fortuyn veel aandacht besteden aan integratie en asielbeleid, maar "minder polariserend". Op middelbare scholen wilde hij met nieuwe vakken meer begrip tussen culturen kweken en de jeugd normen en waarden bijbrengen. Verder wilde hij het aantal ministeries verminderen van veertien naar elf. In recente opiniepeilingen stond de LNP op drie tot acht zetels.

Met het uitstel willen Heinsbroek en Wijnschenk voorkomen dezelfde fouten te maken als de LPF, waarvoor ze eerder respectievelijk minister van Economische Zaken en fractievoorzitter waren. Heinsbroek sluit niet uit dat hij over een paar jaar wel met de Lijst Nieuwe Politiek aan de verkiezingen deelneemt.

bronnen: ANP, website LNP, Volkskrant