ChristenUnie zegt lijsttrekker Kars Veling de wacht aan

maandag 21 oktober 2002, 9:25

Kars Veling zal de komende verkiezingen geen lijsttrekker zijn van de ChristenUnie. Het bestuur van deze partij vindt dat er voor zijn terugkeer als lijsttrekker te weinig draagvlak is. De vorige verkiezingen zijn door de achterban van de ChristenUnie als een échec ervaren, omdat de partij vijf zetels haalde in plaats van de gehoopte zeven.

Tijdens de voorgaande verkiezingscampagne zou Veling zich niet genoeg hebben geprofileerd. Ook bestond onvrede omdat hij zich te rekkelijk zou hebben opgesteld ten aanzien van christelijke normen. Zo bepleitte Veling dat mensen zelf mogen beslissen of ze op zondag een ijsje willen kopen. Verder sloot hij ook een coalitie met de PvdA en GroenLinks niet uit, en zou hij zich te veel hebben afgezet tegen Pim Fortuyn.

De ChristenUnie kiest een nieuwe lijsttrekker tijdens het verkiezingscongres begin november. Mogelijke kandidaten zijn de kamerleden Leen van Dijke, André Rouvoet en oud-kamerlid Eimert van Middelkoop. Leen van Dijke is overigens al enkele weken waarnemend fractievoorzitter, omdat Kars Veling ziek thuis zit.

bron: Trouw, 21 oktober 2002