LPF wil lijmpoging; CDA en VVD wijzen dit af

maandag 21 oktober 2002, 8:37

De zeven overgebleven LPF-bewindslieden vragen per brief aan koningin Beatrix een lijmpoging te ondernemen. Zij vinden de financieel-economische situatie zo ernstig dat de val van het kabinet onwenselijk wordt gevonden. De gehele LPF zou dit standpunt delen. De partij is bereid een ministerspost in te leveren aan de VVD.

CDA en VVD hebben het voorstel, waartoe minister Nawijn het initiatief had genomen, direct afgewezen. Vice-premier Remkes noemde het zaterdag in het tv-programma TROS Kamerbreed 'een gepasseerd station'. Ook VVD-leider Zalm en premier Balkenende wijzen een lijmpoging af. Volgens CDA-vice-fractievoorzitter Verburg bestaat er kans dat de LPF-fractie alsnog uit elkaar valt.

Balkenende gaat vanochtend naar de koningin om haar te adviseren over de crisis. Koningin Beatrix zal verder de voorzitters van Eerste en Tweede Kamer en de vice-president van de Raad van State ontvangen. Zij moeten advies geven over de verdere gang van zaken, bijvoorbeeld over de status van het kabinet en het uitschrijven van verkiezingen.


biografieën