SP: Kamerleden moeten bedanken voor airmiles

donderdag 10 oktober 2002, 13:38

De SP wil dat Tweede-Kamerleden die uit hoofde van hun functie vliegreizen maken, geen gebruik mogen maken van allerlei voordeeltjes die luchtvaartmaatschappijen hun 'privé' aanbiedt. Zo zouden Kamerleden niet mee mogen doen met zogenaamde 'frequent flyer programmes' waarmee voor gratis privé-tickets gespaard kan worden. De SP wil dat daar een gedragscode voor wordt opgesteld. De partij heeft het presidium voorgesteld dit soort cadeautjes te verbieden. De andere fracties zien echter weinig in een gedragscode.

Minister Remkes heeft de SP verwezen naar een circulaire van tien jaar geleden. Daarin wordt het rijksambtenaren verboden cadeaus van luchtvaartmaatschappijen aan te nemen. Politieke ambtsdragers, waaronder ministers en Kamerleden, hebben een voorbeeldfunctie voor rijkspersoneel. Van hen wordt dan ook verwacht dat zij zich aan dezelfde richtlijnen houden, aldus de circulaire.

Volgens Agnes Kant is alleen het uitspreken van een verwachting blijkbaar niet voldoende. De Kamerleden trekken in ieder geval niet allemaal dezelfde lijn. De SP wil dat de Tweede Kamer zichzelf regels oplegt. "We zullen het openbaar debat opzoeken om dat voor elkaar te krijgen", aldus het Kamerlid.

bron: staatscourant 194, 9 oktober 2002


Meer over