De Jong en Eberhard blijven in de Tweede Kamer

woensdag 2 oktober 2002, 13:52

Winny de Jong en Cor Eberhard, die gisteren uit de LPF-fractie zijn gezet, geven hun Tweede-Kamerzetel niet terug aan de LPF. Een medewerker van Eberhard heeft dit bekendgemaakt. Ze zullen waarschijnlijk als tweepersoonsfractie in de Kamer blijven.

Bij veel partijen is het gebruikelijk dat de geroyeerde leden hun zetel aan de partij teruggeven, maar in de praktijk gebeurt dat lang niet altijd.

De laatste keer dat twee of meer Kamerleden tegelijk uit een partij stapten en nieuwe fractie vormden, was in 1995. Drie ex-fractieleden van het Algemeen Ouderen Verbond (AOV) vormden toen de groep-Nijpels. Onenigheid binnen de AOV was ook de reden voor de laatste afsplitsing van een eenmansfractie. In 1998 verliet Will Verkerk de partij om als groep-Verkerk verder te gaan.

Jacques de Milliano gaf zijn zetel wel terug aan het CDA, nadat hij eind 1998 uit de partij stapte. De Milliano was eerst van plan om een eenmansfractie te vormen, maar zag daar van af na hevige kritiek van het CDA, die het 'zetelroof' noemde.

Een afgesplitste fractie heeft in de Tweede Kamer recht op een evenredig deel van de personele ondersteuning en spreektijd. De fractievoorzitter (ook als het om een eenpersoonsfractie gaat) heeft recht op een toelage.

Fractieleider Fred Teeven van Leefbaar Nederland zei vandaag dat hij met drie LPF-Kamerleden praat over een overstap naar zijn fractie. Hij wilde geen namen noemen, maar het ging niet om De Jong en Eberhard.

bron: ANP


Biografie

Verwant nieuws