Balkenende: geen normencommissie, wel verlofknip

donderdag 19 september 2002, 12:49

Op de tweede dag van de Algemene Beschouwingen zei premier Balkenende af te zien van zijn voornemen een commissie van normen en waarden in te stellen. Zijn voorstel voor een commissie kreeg gisteren nauwelijks bijval. De premier zei vandaag te hebben begrepen dat het niet de bedoeling is dat de overheid dicteert hoe het moet. Hij prees een initiatief in Gouda, waar de burgers een normenlijst hebben opgesteld.

Balkenende kondigde ook aan dat het kabinet niet tussentijds extra zal bezuinigen als de economie komend jaar verder terugloopt. Het zal zich dan neerleggen bij een iets groter tekort. Extra maatregelen zullen wel worden overwogen, als het de komende maanden hard bergafwaarts gaat. De premier riep werkgevers en werknemers op de lonen te matigen.

Het kabinet heeft laten weten dat het spaarloon toch nog een jaar zou kunnen blijven bestaan, als de lonen genoeg worden gematigd. Dan zou 2003 kunnen worden gebruikt voor het verruimen van de verlofknip en het bestuderen van de mogelijkheden tot samenvoegen van diverse regelingen voor zorgverlof. De verlofknip wordt sowieso per 1 januari ingevoerd.

bron: NOS-TT


verwant nieuws: