Mr. B. Wildrik

foto Mr. B. Wildrik
bron: Cornelius Rogge

Advocaat uit Zupthen en predikantszoon, die tijdens de Republiek tot de felste patriotten behoorde. Werd daarom in 1788 verbannen uit Gelderland en in 1790 buiten de amnestie gelaten. Na de Bataafse omwenteling lid van het bestuur in Zutphen en van de Nationale Vergadering. Kwam na de staatsgreep van januari 1798 in het radicale unitarische Uitvoerend Bewind. Had na juni 1798 nog wel zitting in het Vertegenwoordigend Lichaam, maar vervulde verder alleen nog juridische en ambtelijke functies.

in de periode 1796-1801: lid Eerste Nationale Vergadering, lid Tweede Nationale Vergadering, lid Intermediair Wetgevend Lichaam, lid Eerste Kamer Vertegenwoordigend Lichaam (1798-1801), lid radikale Uitvoerend Bewind

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornaam

Berend

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Zutphen, 20 april 1754

overlijdensplaats en -datum
Ruurlo, 9 juni 1831 (huize Rijkenberg)

3.

Partij/stroming

stroming(en)
  • patriot, lid 'Gelderse brigade van de waardgelders' (tijdens de Republiek)
  • Republikeins gezind (in de Nationale Vergaderingen)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (2/13)

  • gerichtsschrijver, Kwartier van Zutphen, van 1798 tot 1811
  • ontvanger van de beschreven middelen, arrondissement Zutphen, van 1805 tot 1822

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

provisor Gesticht het Bornhof, vanaf 1781

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Hij was één van de felste patriotten in Gelderland en sloot zich samen met enkele andere Zutphenaren aan bij de Gelderse brigade van de Waardgelders. Deze brigade bezette later Deventer.
  • Werd in 1788 door het schepengericht van Zutphen voor vijftien jaar uit Gelderland verbannen, vanwege zijn patriottische activiteiten
  • Bij de staatsgreep van juni 1798 gevangen genomen, maar direct weer vrijgelaten

uit de privésfeer
Zijn vader was predikant te Wijhe en Zutphen

niet-aanvaarde politieke functies
  • lid Comité tot de Algemene Zaken van het Bondgenootschap te Lande voor Gelderland, van 4 maart 1795 tot 9 mei 1795 (nam geen zitting)

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.