M. (Mat) Herben

foto M. (Mat) Herbenvergrootglas

Vriendelijke, relativerende LPF-voorman, die - feitelijk noodgedwongen - vier jaar een vooraanstaande politieke rol speelde. Als voorlichter van Pim Fortuyn trad hij, na diens geweldadige dood, onverwacht als aanvoerder van de LPF naar voren. Hij werd fractievoorzitter en onderhandelaar bij de formatie. Kreeg toen zowel waardering voor zijn bezadigde rol als kritiek, omdat hij volgens partijleden te mild was. Trok zich daarom al na enige maanden terug. Kort voor de kabinetscrisis van 2002 keerde hij terug als fractievoorzitter en in 2003 was hij lijsttrekker. Ook dat leiderschap werd voortijdig beëindigd, maar in 2006 werd hij opnieuw fractievoorzitter. Als oud-voorlichter van defensie had dat onderwerp zijn bijzondere belangstelling en hij zette zich onder meer in voor veteranen. Is sinds 2018 gemeenteraadslid in Montfoort.

LPF
in de periode 2002-2006: lid Tweede Kamer, fractievoorzitter TK

Voornaam (roepnaam)

Mathieu (Mat)

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 15 juli 1952

Hoofdfuncties/beroepen (3/14)

  • lid gemeenteraad van Montfoort (Utr.), vanaf 29 maart 2018
  • senior adviseur NIDV (Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid), vanaf september 2007 (branchevereniging defensiebedrijven)
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 mei 2002 tot 30 november 2006

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

Nevenfuncties

huidige
  • adviseur Veteranen Platform, vanaf 2011

vorige (2/5)
  • politiek commentator "Ochtendspits", tv-zender Wakker Nederland, van september 2010 tot september 2011
  • lid bestuur Nederlands Veteraneninstituut, van december 2007 tot januari 2011

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.


afgeleide functies, presidia etc.
  • ondervoorzitter vaste commissie voor Defensie (Tweede Kamer der Staten-Generaal), van 3 oktober 2002 tot 30 november 2006
  • lid parlementaire werkgroep 'Parlementair onderzoek NATO Response Force (NRF)' over het inlichtingenrecht van de Tweede Kamer bij de inzet van de krijgsmacht, van juni 2005 tot juni 2006

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

Activiteiten

als parlementariër
  • Maakte zich sterk voor rehabilitatie van Dutchbat III, de Nederlandse militairen die in Srebrenica waren gelegerd. Dit resulteerde in het toekennen van een draaginsigne in 2006.
  • Diende in 2006 samen met Kees van der Staaij (SGP) een initiatiefwetsvoorstel in over goedkeuring van verdragen betreffende de Europese Unie met een gekwalificeerde meerderheid. Trad in 2009 tijdens de behandeling van dit wetsvoorstel in de Tweede Kamer op als adviseur van Van der Staaij. (30.874 )

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Zijn ouders kwamen in 1983 in de DDR bij een auto-ongeluk om het leven. Ook hun 11-jarige kleinzoon verongelukte toen. Zijn moeder was van Poolse afkomst.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.