K.L. (Khee Liang) Phoa

foto K.L. (Khee Liang) Phoa
Naar de originele foto (verschijnt in een nieuw venster)

LPF-staatssecretaris van Sociale Zaken, onder meer belast met Emancipatie en Gezinszaken, in het kabinet-Balkenende I als opvolger van Philomena Bijlhout. Was daarvoor 13 jaar zelfstandig gevestigd fysiotherapeut en 11 jaar directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. Dankte zijn benoeming vooral aan de relatie van zijn dochter met het LPF-Kamerlid Varela. Lanceerde als staatssecretaris met veel enthousiasme plannen op het gebied van emancipatie, maar riep door het weinig concrete karakter daarvan (mede door de demissionaire status van het kabinet) irritatie op bij een deel van de Tweede Kamer. Voerde daardoor nogal vruchteloze debatten.

LPF
in de periode 2002-2003: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Khee Liang (Khee Liang)

geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 3 mei 1955

2.

Partij/stroming

partij(en)
LPF (Lijst Pim Fortuyn)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/8)

 • staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met gezins- en emancipatiezaken), van 9 september 2002 tot 27 mei 2003
 • zakelijk coach bij Prescient Marketing Co. Ltd, in Beijing, van oktober 2007 tot december 2007
 • docent Engels, Beijing International Studies University, van september 2007 tot 2010
 • docent in de vakken Bedrijfsstrategie en Marketing Communicatie, BTEC Centre Capital University of Economics and Business, in Beijing, van september 2006 tot 2017
 • zelfstandige, persoonlijk- en zakelijk coach in Beijing, vanaf september 2006

takenpakket (bewindspersoon)
 • Was als staatssecretaris belast met aangelegenheden betreffende emancipatie en familiezaken, waaronder levensloop- en gezinsbeleid, arbeid en zorg, gelijke behandeling en kinderopvang.

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties

vorige (2/8)
 • voorzitter Commissie Geselecteerd Jeugdtennis KNLTB, district Rotterdam, van 1996 tot 2002
 • voorzitter Stichting Topturnen, Regio Rotterdam

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig)
 • Bracht in 2002 de beleidsbrief 'Emancipatie en Familiezaken 2003' uit. Centraal staat daarin: 'Emancipatie en familiezaken is (...) vooral de kunst om onszelf te leren ontwikkelen tot burger. Leren omgaan met vrijheid. Leren verantwoordelijkheid dragen. En vooral leren communiceren, samenleven en samenwerken. Het motto bij de beleidsvisie is 'It takes two to tango'. Het accent lag op lopend beleid. (28.680)

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Was opvolger van Philomena Bijlhout, die direct na haar benoeming tot staatssecretaris was afgetreden. Hij was een kennis van LPF-Tweede Kamerlid Varela, die een relatie had met zijn oudste dochter Lianne. Beiden waren verdienstelijke tennisters. Aanvankelijk was Fiona de Vilder lange tijd in beeld als nieuwe staatssecretaris, maar zij haakte uiteindelijk af. Tussen het aftreden van Bijlhout en zijn benoeming zaten ruim zes weken.

anekdotes en citaten
 • Achtte zichzelf bijzonder geschikt als staatssecretaris voor gezins- en emancipatiezaken, omdat, zoals hij zei, "ik een vrouw heb en drie dochters."

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
H. Staal, "Tweede Kamer kan Phoa's verhaal weer niet volgen", NRC Handelsblad, 5 december 2002

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.