K.L. (Khee Liang) Phoa

foto K.L. (Khee Liang) Phoa

LPF-staatssecretaris van onder meer emancipatie en gezinszaken in het kabinet-Balkenende I als opvolger van Philomena Bijlhout. Was fysiotherapeut en directeur van de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik. Dankte zijn benoeming vooral aan de relatie van zijn dochter met het LPF-Kamerlid Varela. Lanceerde als staatssecretaris met veel enthousiasme plannen op het gebied van emancipatie, maar riep door het vage karakter daarvan al snel irritatie op bij veel Kamerleden. Voerde daardoor vruchteloze debatten met de Kamer.

LPF
in de periode 2002-2003: staatssecretaris

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Khee Liang (Khee Liang)

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Rotterdam, 3 mei 1955

3.

Partij/stroming

partij(en)
LPF (Lijst Pim Fortuyn)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/8)

  • staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (belast met gezins- en emancipatiezaken), van 9 september 2002 tot 27 mei 2003
  • docent, BTEC Centre Capital University of Economics and Business, in Beijing, van september 2006 tot 2017
  • zelfstandige, persoonlijk- en zakelijk coach in Beijing, vanaf september 2006

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/9)
  • voorzitter Commissie Geselecteerd Jeugdtennis KNLTB, district Rotterdam
  • voorzitter Stichting Topturnen, Regio Rotterdam

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Was opvolger van Philomena Bijlhout, die direct na haar benoeming tot staatssecretaris was afgetreden. Hij was een kennis van LPF-Tweede Kamerlid Varela, die een relatie had met zijn oudste dochter Lianne. Beiden waren verdienstelijke tennisters. Aanvankelijk was Fiona de Vilder lange tijd in beeld als nieuwe staatssecretaris, maar zij haakte uiteindelijk af. Tussen het aftreden van Bijlhout en zijn benoeming zaten ruim zes weken.

anekdotes en citaten
  • Achtte zichzelf bijzonder geschikt als staatssecretaris voor gezins- en emancipatiezaken, omdat, zoals hij zei, "ik een vrouw heb en drie dochters."

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.