Mr.Drs. M.Ch.A. (Margreeth) Smilde

foto Mr.Drs. M.Ch.A. (Margreeth) Smildevergrootglas

In haar optreden bescheiden CDA-Tweede Kamerlid uit Drenthe, dat met enkele onderbrekingen bijna tien jaar zitting had in het parlement. Was daarvoor freelance historica, medewerkster van een lid van het Europees Parlement en lid van Provinciale Staten van Drenthe. Als Kamerlid onder meer woordvoerster volksgezondheid (medische ethiek, geneesmiddelen, orgaandonatie, geneeskundige zorg). Voerde bijvoorbeeld het woord over de Zorgverzekeringswet, over de vrije artsenkeuze en over de positie van patiënten- en consumentenorganisaties. Daarnaast hield zij zich bezig met Grondwetszaken en zaken rond het koninklijk huis.

CDA
in de periode 2002-2012: lid Tweede Kamer

voornamen (roepnaam)

Margaretha Charlotte Adelheid (Margreeth)

personalia

geboorteplaats en -datum
Leeuwarden, 6 juni 1954

levensbeschouwing
Protestants

opmerkingen over de naam en/of titel
Drs. M.Ch.A. Smilde (tot zij in mei 2007 haar rechtenstudie voltooide)

partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

hoofdfuncties en beroepen

  • freelance historica, van januari 1986 tot augustus 2002 (werkzaam via opdrachten)
  • office manager, makelaarskantoor "Jet Winters" te Haren (Gr.)
  • lid Provinciale Staten van Drenthe, van juni 1996 tot september 2002
  • beleidsmedewerker van A.J. Maat, lid Europees Parlement, van februari 2000 tot augustus 2002
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 26 juli 2002 tot 30 januari 2003
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 3 juni 2003 tot 30 november 2006
  • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 23 januari 2008 tot 20 september 2012

activiteiten

als parlementariër
  • Was in 2004 samen met Pieter Omtzigt woordvoerster van haar fractie bij de behandeling van de wetsvoorstellen Zorgverzekeringswet en Wet op de zorgtoeslag
  • Nam in 2009 van Wim van de Camp de medeverdediging over van een door Aleid Wolfsen (PvdA) ingediend en door Ton Heerts en daarna Jeroen Recourt (PvdA) overgenomen initiatiefwetsvoorstel over het opheffen van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke personen. Hierdoor moeten ook de overheid en ambtenaren strafrechtelijk aansprakelijk kunnen worden gesteld voor overtreding van wet- en regelgeving. (30.538)

wetenswaardigheden

woonplaats
Eelde

uitgebreide versie

uitgebreide versie
Van deze pagina bestaat een uitgebreide versie met partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding, wetenswaardigheden etc. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft. reageer

Bovenstaande gegevens zijn ontleend aan het biografisch archief van het Parlementair Documentatiecentrum (PDC) van de Universiteit Leiden en betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was.
Aanvullingen en gemotiveerde correcties ontvangt PDC graag. U kunt hiervoor de "reageer-keuze" aan de rechterzijde van deze pagina gebruiken of uw aanvullingen per post sturen naar PDC, antwoordnummer 10801, 2501 BW Den Haag of per email aan info@biografieen.com.