Prof.Dr. E. (Elbert) Dijkgraaf

foto Prof.Dr. E. (Elbert) Dijkgraafvergrootglas

Elbert Dijkgraaf (1970) was van 17 juni 2010 tot 10 april 2018 Tweede Kamerlid voor de SGP. Eerder was hij als onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en aan daaraan gelieerde onderzoeksinstituten verbonden en hij promoveerde in 2004 op een studie over afvalverwerking. Hij is bijzonder hoogleraar empirische economie van de publieke sector in Rotterdam. In 1999-2003 was de heer Dijkgraaf voorzitter van de SGP-jongeren. Als Kamerlid hield hij zich onder meer bezig met financiën, sociale zaken, economische zaken, landbouw, defensie, milieu en ontwikkelingssamenwerking.

SGP
in de periode 2010-heden: lid Tweede Kamer

Voornaam (roepnaam)

Elbert (Elbert)

Personalia

geboorteplaats en -datum
Almelo, 6 januari 1970

levensbeschouwing
Gereformeerd (lid Gereformeerde Gemeenten)

Partij/stroming

partij(en)
SGP (Staatkundig Gereformeerde Partij)

Hoofdfuncties/beroepen

 • onderzoeksassistent, Erasmus Universiteit Rotterdam, van 1991 tot 1995
 • wetenschappelijk onderzoeker OCFEB (Onderzoekscentrum Financieel-Economische Beleid), Erasmus Universiteit Rotterdam, van 1995 tot 2004
 • project-coördinator SEOR (Sociaal-Economisch Onderzoek Rotterdam) B.V., van 2004 tot 2005
 • adjunct-directeur SEOR (Sociaal-Economisch Onderzoek Rotterdam) B.V., Erasmus Universiteit Rotterdam, van 2005 tot juni 2010
 • bijzonder hoogleraar empirische economie van de publieke sector, Erasmus Universiteit Rotterdam, vanaf 1 juni 2009 (vanwege de Erasmus School of Economics, ondersteund door Vereniging Trustfonds)
 • lid Tweede Kamer der Staten-Generaal, van 17 juni 2010 tot 11 april 2018

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
Zijn ouders waren werkzaam in het onderwijs

woonplaats
Zevenhuizen (Z.H.)

Publicaties/bronnen

publicaties
 • "Regulating the Dutch waste market" (dissertatie, 2004)
 • "Bewijzen beleid baat" (oratie, 2009)
 • talrijke wetenschappelijke artikelen over overheidsbestedingen, regulering (onderwijs, zorg, concurrentiepositie), politiek, milieu (afval, energie, water) en religie

literatuur/documentatie
 • Pieter van Os en Sjoerd Wester, "'Ik vind alles jammer wat niet christelijk is', NRC Weekend, 4 en 5 juni 2011
 • Nicole Besselink, "'Je moet je niet te snel laten ontmoedigen'", Trouw, 8 augustus 2013

Uitgebreide versie

uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.

Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.