Mat Herben verduidelijkt informatie over zijn opleiding

donderdag 6 juni 2002, 17:18

LPF-fractieleider Mat Herben heeft vandaag verklaard dat hij geen hogere beroepsopleiding journalistiek gevolgd heeft. Dit naar aanleiding van enige ophef in de media over zijn cv. De afgelopen dagen was de indruk ontstaan dat de biografie van Herben, zoals gepubliceerd op de website van de Tweede Kamer, op dit punt onjuistheden bevatte.

Met deze verklaring vult Herben een artikel in de Haagse Courant (10 mei 2002) aan waarin gesteld werd: " ... deed HBS-A, studeerde journalistiek en deed de postacademische opleiding internationale veiligheid aan het Instituut Clingendael... ". Een artikel in Trouw (17 mei 2002) bevatte een soortgelijke frase. De cv op de website van de Tweede Kamer was onder andere op deze artikelen gebaseerd.

NOS-nieuws en RTL-nieuws melden dat Herben de volgende toelichting heeft gegeven: " Ik heb netjes de middelbare school afgemaakt en verder ben ik autodidact. Ik maak daar wel eens grapjes over: ik ben niet academisch misvormd. Maar gelukkig loopt mijn fractie over van de academici en hoogleraren". Wel heeft hij een postacademische studie internationale veiligheid aan het Instituut Clingendael gevolgd. Het betrof een cursus van twee weken. "Maar dat heet nu eenmaal zo, daar kan ik ook niets aan doen."

De biografieën van (toekomstige) kamerleden worden samengesteld volgens een vaste procedure inclusief een verzoek aan ieder kamerlid om zijn/haar gegevens aan te leveren en vervolgens de cv te controleren.

bronnen: NOS-nieuws 6 juni 2002, Algemeen Dagblad 6 juni 2002, Haagsche Courant 10 mei 2002, Trouw 17 mei 2002