Zalm (VVD), Herben (LPF) en Van Nieuwenhoven (PvdA) fractievoorzitters

donderdag 16 mei 2002, 15:15

Gerrit Zalm is vandaag gekozen tot voorzitter van de VVD-fractie in de Tweede Kamer. Dit betekent dat hij Hans Dijkstal opvolgt als politiek leider van de VVD. De positie van Hans Dijkstal was wankel geworden door de nederlaag die de VVD gisteren bij de Tweede Kamerverkiezingen leed.

Kort daarna meldde de LPF dat de fractie Mat Herben tot voorzitter heeft aangewezen. De LPF had na de moord op Pim Fortuyn nog geen opvolger benoemd.

Aan het eind van de middag werd bekend dat Jeltje van Nieuwenhoven fractievoorzitter van de PvdA wordt en dus Ad Melkert opvolgt. Deze kondigde gisteravond na het dramatisch verlies van de PvdA zijn vertrek aan. Van Nieuwenhoven zal de PvdA tijdens de formatie leiden. Daarna zal opnieuw een fractievoorzitter worden gekozen. Van Nieuwenhoven heeft haar functie van voorzitter van de (oude) Tweede Kamer onmiddellijk neergelegd. Eerste ondervoorzitter Frans Weisglas (VVD) treedt als tijdelijk voorzitter op.

Over de fractievoorzitters van de andere partijen lijkt geen discussie te bestaan. Zelfs de positie van Thom de Graaf is ondanks de halvering van D66 onaangetast.