Verkiezingen gaan op 15 mei door; Fortuyn herdacht in Senaat

dinsdag 7 mei 2002, 12:07

Het kabinet heeft besloten dat de verkiezingen volgende week woensdag doorgaan. De leiding van de Lijst Pim Fortuyn had er vanochtend in een overleg met een delegatie van de ministerraad op aangedrongen de verkiezingen niet uit te stellen. De premier gaf na afloop van dit overleg aan, dat dit oordeel in de besluitvorming zwaar zou meewegen.

Minister-president Kok erkende in een toelichting op het besluit, dat de verkiezingen onder uitzonderlijke omstandigheden zullen plaatsvinden. Hij acht de burgers echter in staat om desondanks een afgewogen keuze te maken. Bovendien acht hij het een goed signaal dat de democratie blijft functioneren.

Op een persconferentie zei Tweede-Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven later dat de fractievoorzitters het besluit van het kabinet onderschrijven. Bij de persconferentie waren vertegenwoordigers van de LPF en van Leefbaar Nederland aanwezig. Afgesproken is geen campagne meer te voeren.

In de Eerste Kamer is Pim Fortuyn herdacht door Senaatsvoorzitter Braks en door minister-president Kok. Beiden betuigden hun medeleven met Fortuyns naasten en met zijn politieke geestverwanten. De democratie en de nagedachtenis van Fortuyn worden volgens Kok het best gediend door de verkiezingen door te laten gaat.