Interview-NSS: CDA en GroenLinks staan op winst

vrijdag 3 mei 2002, 18:43

De verloren zetels van de regeringspartijen PvdA, VVD en D66 gaan niet alleen naar Lijst Pim Fortuyn (LPF) en Leefbaar Nederland, maar ook naar het CDA en GroenLinks. Dit blijkt uit de nieuwste peiling van Interview-NSS.

CDA en GroenLinks winnen elk 1 zetel ten opzichte van de peiling van vorige week. Het CDA komt daarmee uit op 32 zetels; 3 meer dan in de huidige Tweede Kamer. GroenLinks kan met 16 zetels zelfs rekenen op 5 zetels meer dan het resultaat van de verkiezingen in 1998. Ook de SP staat op een winst van 2 zetels boven de 5 zetels die de partij nu in de Kamer bezet. De Lijst Pim Fortuyn is stabiel op 19 zetels en Leefbaar Nederland op 2.

PvdA en VVD verliezen deze week elk 1 zetel en zakken naar 32 zetels voor de PvdA en 25 voor de VVD, elk 13 minder dan nu in de Kamer. D66 blijft staan op 9 zetels, 5 minder dan de huidige bezetting.

De kleine christelijke partijen ChristenUnie en SGP vertonen al wekenlang hetzelfde beeld in de peilingen: 6 zetels voor de ChristenUnie (nu 5) en 2 voor de SGP (nu 3).

Volgens Interview-NSS maakt deze peiling drie coalities van drie partijen mogelijk. De rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF heeft een krappe meerderheid van 76 zetels. De centrum-linkse coalitie met PvdA, CDA en GroenLinks heeft met 80 zetels iets meer steun en de brede centrum coalitie van PvdA, CDA en VVD kan rekenen op de meeste zetels (89).

bron: Interview-NSS


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO