Interview-NSS: trend daling PvdA en stijging LPF zet door

vrijdag 26 april 2002, 21:30

Met minder dan drie weken te gaan tot de verkiezingen is volgens Interview-NSS de zetelverdeling steeds beter voorspelbaar. PvdA zal zware verliezen lijden: de partij volgt in de peiling al maanden een dalende lijn. Deze week komt de PvdA uit op 33 zetels: weer 1 minder dan vorige week en 12 minder dan nu in de Tweede Kamer. Ook de stijgende lijn van Lijst Pim Fortuyn (LPF) zet door. De nieuwe partij wint deze week weer 1 zetel en komt uit op 19.

D66 lijkt iets op te krabbelen uit het dal van 6 zetels. De partij van Thom de Graaf krijgt er deze week 1 zetel bij en komt uit op 9 zetels, een verlies van 5 ten opzichte van de huidige bezetting.

De overige partijen zijn vrij stabiel. De VVD staat al een paar weken op 26 zetels, 12 minder dan nu in de Kamer. Het CDA fluctueert sinds begin maart rond de 30 zetels. Deze week is er 1 zetel winst en komt de partij van Jan Peter Balkenende op 31 zetels, 2 meer dan in de huidige Kamer.

GroenLinks weet de winst van de afgelopen weken vast te houden en is in deze peiling stabiel op 15 zetels (nu 11). De SP moet weer 1 zetel inleveren en blijft staan op 7 zetels (nu 5). De ChristenUnie mag 6 zetels verwachten (nu 5) en de SGP 2 (nu 3). Leefbaar Nederland heeft met 2 zetels haar dieptepunt bereikt.

Interview-NSS geeft ook een overzicht van de kansen van verschillende coalities. De grootste kans lijkt weggelegd voor een brede centrum coalitie van PvdA, CDA en VVD (90 zetels). Andere kanshebber is een centrum-linkse coalitie met PvdA, CDA en GroenLinks (79 zetels), eventueel aangevuld met de ChristenUnie (85 zetels). Maar door de zetelwinst van LPF en CDA is er ook weer een rechtse coalitie van CDA, VVD en LPF mogelijk (76 zetels).

Centrum-coalities:

 

Paars

PvdA-VVD-D66

68*

Centrum

PvdA-CDA-VVD

90

Centrum Links

PvdA-CDA-D66

73*

Centrum Rechts

CDA-VVD-D66

66*

Linkse coalities:

 

Links

PvdA-CDA-GL

79

Christen Links

PvdA-CDA-GL-CU

85

Centrum Links

PvdA-CDA-D66

73*

Leefbaar Links

PvdA-CDA-LN

66*

Rechtse coalities:

 

Rechts

CDA-VVD-LPF

76

Christen Rechts

CDA-VVD-CU-SGP

65*

Centrum Rechts

CDA-VVD-D66

66*

Leefbaar Rechts

CDA-VVD-LN

59*

  • geen kamermeerderheid

Het percentage zwevende kiezers wordt geschat op 25 procent.

bron: Interview-NSS


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO