NIPO: val kabinet nauwelijks invloed op peilingen

woensdag 24 april 2002, 17:16

Volgens de nieuwste NIPO-peiling heeft de val van het kabinet vorige week dinsdag nauwelijks effect op de politieke voorkeur van de Nederlanders.

Er vinden slechts kleine verschuivingen plaats. De PvdA verliest 1 zetel en komt uit op 30 van de huidige 45 zetels. De meeste andere partijen vertonen geen verschil met vorige week. De VVD blijft staan op 25 (van de huidige 38), het CDA behoudt weer z'n 29 Kamerzetels, D66 mag er 7 verwachten (nu 14), de ChristenUnie 6 (nu 5) en de SGP 2 (nu 3).

Opvallend is de te verwachten winst van GroenLinks en de Socialistische partij. GroenLinks mag volgens NIPO 15 zetels gaan bezetten, 1 meer dan vorige week en 4 meer dan nu in de Kamer. De SP staat al zes peilingen achter elkaar op 7 zetels, 2 meer dan nu in de Kamer.

De Lijst Pim Fortuyn weet er weer 1 zetel bij te halen en mag nu rekenen op 25 blauwe stoelen - evenveel als de VVD. Fortuyn haalt volgens NIPO deze zetel vooral bij Leefbaar Nederland vandaan, dat 1 zetel moet inleveren en er 3 overhoudt. De derde nieuwe partij die in de peiling voorkomt, de VSP, blijft op 1 zetel staan.

bron: 2Vandaag/NIPO


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO