NIPO: D66 wint 2 zetels; overige partijen stabiel

donderdag 11 april 2002, 14:53

In de nieuwste peiling van NIPO komt D66, net als in de actuele peiling van Interview-NSS, uit op 7 zetels. Dat is 2 zetels meer dan vorige week maar nog slechts de helft van het huidige aantal in de Tweede Kamer. De winst van D66 is volgens 2Vandaag de beloning voor het optreden van Thom de Graaf in de lijsttrekkersdebatten.

Het veld is verder vrij stabiel. CDA en VVD verliezen elk een zetel ten opzichte van vorige week. CDA heeft nu 29 zetels in de peilingen, evenveel als in de Kamer. De VVD wordt 26 zetels voorspeld; een verlies van 12 zetels ten opzichte van de huidige bezetting.

Alle overige partijen blijven gelijk: PvdA komt uit op 31 van de huidige 45 zetels, GroenLinks op 13 (nu 11), de SP en ChristenUnie beide op 7 (nu elk 5) en de SGP op 2 (nu 3). Ook de daling van de nieuwe partijen Lijst Pim Fortuyn en Leefbaar Nederland lijkt afgeremd. De partij van Fortuyn, die drie weken geleden nog op 29 zetels kon rekenen, kan er nu 23 verwachten. Leefbaar Nederland, dat voor het vertrek van Fortuyn in februari nog 15 zetels werd toebedeeld, blijft deze week staan op 4.

De Verenigde Senioren Partij (VSP), die momenteel geen zetel heeft, staat voor de vijfde week achtereen op 1 zetel in de NIPO-peilingen.

bron: 2Vandaag/NIPO


 
Ontwikkeling opiniepeilingen
Interview en NIPO