GeenWoorden.nl toetst verkiezingsbeloften

donderdag 4 april 2002, 12:43

In de maanden voor de verkiezingen strooien politieke partijen met beloften, maar het is altijd maar de vraag wat er na de verkiezingen van die mooie woorden terechtkomt. Het zou interessant zijn de beloften van de partijen voor de laatste verkiezingen in 1998 af te zetten tegen hun daden in de afgelopen kabinetsperiode. De KRO en het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) pakken dit vraagstuk op met de nieuwe website GeenWoorden.nl.

Het IPP maakte voor zes thema's een samenvatting van de verkiezingsprogramma's van 1998. Ze vroegen de partijen die nu in de Tweede Kamer zitten om per thema aan te geven hoe zij zich hebben ingezet om hun beloften waar te maken, bijvoorbeeld door het stellen van kamervragen, indienen van moties, het beleid van hun ministers of activiteiten buiten het parlement.

Vervolgens vergeleek een panel van deskundigen deze 'Woorden' en 'Daden'. Expert (zoals hoogleraren), belangenvertegenwoordigers (zoals de ANWB bij het thema 'mobiliteit') en ervaringsdeskundigen (zoals leraren bij 'onderwijs') gaven hun reactie. Op de website kan iedere bezoeker zijn eigen oordeel toevoegen.

Al bij het eerste thema 'multiculturele samenleving' blijkt dat partijen vaak anders doen dan denken. "Tussen woorden en daden zit een zwiepje naar rechts", oordeelt een schoolhoofd over de PvdA. Een hoogleraar migratie- en integratiestudies concludeert: "De oppositie heeft het CDA kennelijk harder gemaakt".

Van begin april tot 15 mei wordt iedere week een nieuw thema gelanceerd: op multiculturele samenleving volgen onderwijs, mobiliteit, zorg, ethische kwesties en democratie. De KRO besteedt in de verschillende programma's (Netwerk, Radio 1, OntbijtTV) speciale aandacht aan het thema van de week. De oude thema's blijven steeds op de website staan.