Lijst Pim Fortuyn presenteert kandidatenlijst

vrijdag 22 maart 2002, 14:44

Gisteravond heeft Lijst Pim Fortuyn de kandidatenlijst voor de Tweede-Kamerverkiezingen op 15 mei bekendgemaakt. De bekendste kandidaten zijn Ferry Hoogendijk (nummer 5 op de lijst), voormalig hoofdredacteur van Elsevier, dammer Harm Wiersma (nummer 18) en Jim Janssen van Raay (nummer 3), die achttien jaar lid was van het Europees Parlement.

Op nummer twee op de lijst staat de Kaapverdiaan João Varela (27), van huis uit econoom en manager bij een groot cosmeticabedrijf. Hij zegt te staan achter de ideeën van Fortuyn over de islam en het vreemdelingenbeleid.

De lijst bevat weinig politiek zwaargewichten, maar wel veel ondernemers en medici. Ook selecteerde Fortuyn een paardenfokker (Johan Wiersma), een inspecteur van politie (Frits Tieleman) en twee studentes. De vrouwen zijn op de Lijst Fortuyn verreweg in de minderheid. Van de 51 kandidaten zijn er slechts 8 vrouw.

Opvallende kandidate is verder Irene Pantelic (nummer 35), Miss Nederland 2001. De boeren-actievoerder Wien van den Brink heeft zich alweer teruggetrokken van de lijst uit onvrede over zijn "lage" vierendertigste plaats.