Negen nieuwe politieke groeperingen geregistreerd

woensdag 20 februari 2002, 10:30

Het centraal stembureau heeft vandaag negen nieuwe partijen op de lijst van geregistreerde politieke groeperingen geplaatst. Maandag 18 februari was de laatste dag dat politieke groeperingen zich konden laten registreren. De nieuwe aanduidingen zijn nog niet definitief omdat beroep kan worden ingesteld. Op 19 maart zal de definitieve lijst worden gepubliceerd.

Op de lijst staan totaal 45 partijen. Die zullen zeker niet allemaal meedoen aan de Tweede-Kamerverkiezingen. Zo hebben onder andere de Centrum Democraten (CD), De Groenen, de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), de Nieuwe Midden Partij en de Katholiek Politieke Partij al aangeven van deelname af te zien. Ook staan er twee groeperingen op de lijst die alleen aan Eerste-Kamerverkiezingen meedoen: de Onafhankelijke Senaatsfractie en de Onafhankelijk Lokalen Groeperingen.

Pas op 2 april zal blijken welke partijen daadwerkelijk een zetel in de Tweede Kamer ambiëren. Dan moeten namelijk de partijen hun kandidatenlijsten inleveren.