Online hulp bij het kiezen van een partij

dinsdag 19 februari 2002

Met de verkiezingen voor de deur, komt de vraag 'Welke politieke partij past bij mij?' Er zijn diverse sites die daarbij behulpzaam kunnen zijn. De door de Wouter Teepe, hoogleraar kunstmatige intelligente aan de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkelde 'Online kieshulp op maat' is daarvan de meest betrouwbare.

De kieshulp bestaat uit veertig vragen over belangrijke maatschappelijke issues waar je het helemaal mee eens tot helemaal mee oneens kan zijn. De test is door iedereen geheel anoniem te maken. Het is een handreiking aan middelbare scholieren die voor het eerst gaan stemmen, maar is door iedereen te gebruiken die zijn of haar politieke voorkeur wil bepalen.

PDC heeft een rol gespeeld bij de totstandkoming van de kieshulp. Eén van zijn redacteuren, historicus/politicoloog Bert van den Braak, heeft onder meer geadviseerd over de stellingen die aan deelnemers worden voorgelegd.

Naast de 'Kieshulp' bestaat er een door het Instituut voor Publiek en Politiek, in samenwerking met het DNPP ontwikkelde site www.stemwijzer.nl. Ook deze site werkt met stellingen en uitspraken, maar in dat geval zijn deze alleen ontleend aan verkiezingsprogramma's.

Andere online stemadviesen werken onder meer aan de hand van uitspraken van lijsttrekkers. Gebleken is echter dat de betrouwbaarheid daarvan veel minder is, dan die van de online kieshulp en van de www.stemwijzer.nl.