Mr.Dr. S.J.R. de Monchy

foto Mr.Dr. S.J.R. de Monchy
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Liberale magistraat, die zijn loopbaan begon bij de Provinciale Griffie van Zuid-Holland en daar later griffier werd. Volgde in 1921 De Geer op als burgemeester van Arnhem. Zette zich in die functie onder meer in voor bescherming van het natuurschoon van de gemeente. In 1934 benoemd tot burgemeester van Den Haag. In die functie sloot hij in 1937 het huwelijk tussen Juliana en Bernhard. De Duitsers ontsloegen hem in 1940 vanwege de anti-Duitse demonstraties op Anjerdag (29 juni). Keerde na de oorlog terug als burgemeester en bleef dat tot 1947. Daarna nog vier jaar Statenlid voor de VVD.

in de periode 1934-1947: burgemeester van 's-Gravenhage

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.