Mr. W.A.J. Visser

foto Mr. W.A.J. Visser
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Tamelijk sportieve, maar ook autoritaire burgemeester van Den Haag, die tot veler verrassing die functie had gekregen, maar na twee jaar vanwege een deviezenaffaire oneervol werd ontslagen. Werd later tot drie maanden gevangenisstraf en f 10.000 boete veroordeeld. Echte regent, die achtereenvolgens burgemeester in Avereerst, Soest en Zeist was vóór hij in Den Haag werd benoemd.

in de periode 1947-1948: burgemeester van 's-Gravenhage

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

geboorteplaats en -datum
Beek (Gld.) (gem. Ubbergen), 7 maart 1904

overlijdensplaats en -datum
Leiden, 6 november 1975

2.

Partij/stroming

partij(en)
CHU (Christelijk Historische Unie) (linkervleugel)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

 • ambtenaar Openbaar Ministerie te Arnhem en Wageningen, van 1930 tot 1931
 • volontair ter secretarie, gemeente Gorssel, van 1931 tot 1 november 1932
 • burgemeester van Avereest (Ov.), van 1 november 1932 tot 1 augustus 1937
 • burgemeester van Soest, van 1 augustus 1937 tot 1 oktober 1939
 • burgemeester van Zeist, van 1 oktober 1939 tot 1942
 • burgemeester van Zeist, van 1 oktober 1945 tot 1 juni 1947
 • burgemeester van 's-Gravenhage, van 1 juni 1947 tot 27 mei 1949 (benoemd bij K.B. van 1 mei 1947; ontslag bij K.B. van 27 mei 1949)

4.

Nevenfuncties (2/12)

 • voorzitter Nederlandse Politiebond
 • lid commissie inzake Vrijwillige Hulpkorpsen (commissie-De van der Schueren), 1947

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Werd ontslagen als burgemeester van Den Haag, omdat hij voor buitenlandse reizen meer deviezen had gebruikt dan kon worden verantwoord. Het bedrag waar het om ging (50.000 Zw.Fr.) was eigendom van de in Zürich woonachtige NSB'er Bontjé. De secretaris van Visser, W. Bos, was beheerder van die gelden. Visser heeft zelf de gelden in Zürich opgenomen en gedeeltelijk in een zogenaamd aan premier Beel geadresseerde enveloppe over de grens gebracht. Een andere deel van het geld werd mogelijk gebruikt voor steun aan Tsjechische vluchtelingen. Visser werd op 4 januari 1950 door de rechtbank te Den Haag tot zes maanden gevangenisstraf veroordeeld. Deze straf werd in hoger beroep teruggebracht tot drie maanden. Onmiddellijk na zijn ontslag was Visser in overspannen toestand opgenomen in inrichting "Rijngeest".

uit de privésfeer
 • Zijn vader overleed in 1905 op 35-jarige leeftijd

7.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.