Prof.Dr. S.J.G. (Sweder) baron van Wijnbergen

foto Prof.Dr. S.J.G. (Sweder) baron van Wijnbergen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Econoom van naam, die in 1997 de ambtelijke leiding van het ministerie van Economische Zaken kreeg. Vanwege een moeizame relatie met minister Jorritsma stapte hij zelf al na drie jaar op. Studeerde natuurkunde en econometrie en deed promotie-onderzoek in de VS en kwam daarna in dienst van de Wereldbank. In 1992 werd hij hoogleraar macro-economie in Amsterdam. Na zijn vertrek als S.G. keerde hij terug naar de wetenschap. Voorziet economische ontwikkelingen voortdurend van commentaar, waarbij hij ferme en veelal onwrikbare stellingen betrekt. Maakte het daardoor ook zijn eigen partij, de PvdA, soms lastig.

in de periode 1997-2000: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


  1. Personalia
  2. Partij/stroming
  3. Hoofdfuncties/beroepen
  4. Partijpolitieke functies
  5. Nevenfuncties
  6. Opleiding
  7. Activiteiten
  8. Wetenswaardigheden
  9. Uitgebreide versie

1.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden.

De Stichting PDC beheert dit biografisch archief zonder publieke middelen. Die situatie is niet langer houdbaar. Zonder externe financiering zullen Parlement.com, het biografisch archief en Europa-Nu.nl verdwijnen. Zie deze column voor meer achtergrondinformatie.

Om die reden zijn alle biografieën nu in beperkte vorm weergegeven. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.