Prof.Dr. S.J.G. (Sweder) baron van Wijnbergen

foto Prof.Dr. S.J.G. (Sweder) baron van Wijnbergen
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Econoom van naam, die in 1997 de ambtelijke leiding van het ministerie van Economische Zaken kreeg. Vanwege een moeizame relatie met minister Jorritsma stapte hij zelf al na drie jaar op. Studeerde natuurkunde en econometrie en deed promotie-onderzoek in de VS en kwam daarna in dienst van de Wereldbank. In 1992 werd hij hoogleraar macro-economie in Amsterdam. Na zijn vertrek als S.G. keerde hij terug naar de wetenschap. Voorziet economische ontwikkelingen voortdurend van commentaar, waarbij hij ferme en veelal onwrikbare stellingen betrekt. Maakte het daardoor ook zijn eigen partij, de PvdA, soms lastig.

in de periode 1997-2000: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Sweder Jan Gijsbert (Sweder)

geboorteplaats en -datum
Haarlem, 7 april 1951

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen

  • medewerker Wereldbank, van 1980 tot 1992
  • gastdocent Princeton University
  • hoogleraar macro-economie, Universiteit van Amsterdam, van november 1992 tot 1 mei 1997
  • secretaris-generaal ministerie van Economische Zaken, van 1 mei 1997 tot 1 september 2000
  • hoogleraar economie, Universiteit van Amsterdam, vanaf 1 september 2000

4.

Nevenfuncties

vorige
  • adviesfuncties voor regeringen en instellingen in Oost- en Midden-Europa op het gebied van belastingherziening, monetair beleid, privatisering en hervorming van de financiële sector
  • lid onafhankelijke commissie 'Structuur Nederlandse Banken', van 1 november 2012 tot 28 juni 2013

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Zoon van S.F.L. baron van Wijnbergen, chef van het Kabinet van de Commissaris der Koningin in Noord-Holland en hoogleraar staatsrecht en bestuursrecht te Nijmegen
  • Achterneef van A.I.M.J. van Wijnbergen, Tweede Kamerlid

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
Jannetje Koelewijn: "Sweder van Wijnbergen een excellente lastpak; Secretaris-generaal op EZ hecht aan recht op kritiek" in: NRC Handelsblad, 9 november 1998

8.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.