Dr. H.J. Reinink

foto Dr. H.J. Reinink
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)

Groningse econoom, die in 1929 promoveerde op een monetair onderwerp en die, na de advocatuur en het secretarisschap van het College van Curatoren van de Groningse universiteit, topambtenaar werd op het ministerie van Onderwijs. Als waarnemend secretaris-generaal, na het ontslag van Van Poelje, kreeg hij in 1940 zitting in het college van secretarissen-generaal. Was voor de oorlog pleitbezorger van gemeenschapszin en in 1940 medewegbereider voor de Nederlandse Unie. Als ambtenaar aanvankelijk vrij loyaal jegens de bezetter, maar na ruim een jaar nam hij toch ontslag. Na 1945 was hij enkele jaren secretaris-generaal, maar daarvoor en daarna langere tijd directeur-generaal van de Kunsten, in welke functie hij krachtig opkwam voor de culturele belangen.

in de periode 1946-1955: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Hendrik Jan

geboorteplaats en -datum
Groningen, 31 juli 1901

overlijdensplaats en -datum
Leidschendam, 19 januari 1979

2.

Partij/stroming

partij(en)
PvdA (Partij van de Arbeid)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (6/10)

  • waarnemend secretaris-generaal ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, van 2 september 1940 tot 27 november 1940
  • ambteloos, van 1 november 1941 tot 5 mei 1945
  • waarnemend secretaris-generaal (gemachtigde van het College van Vertrouwensmannen), ministerie van Landbouw en Visserij, van 6 mei 1945 tot juli 1945
  • directeur-generaal Kunsten en Wetenschappen, ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, van juli 1945 tot 1 juni 1946
  • secretaris-generaal ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen, van 1 juni 1946 tot 16 oktober 1955
  • directeur-generaal Kunsten en Buitenlandse culturele betrekkingen, ministerie van Onderwijs, (Kunsten) en Wetenschappen, van 16 oktober 1955 tot juli 1966

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Nevenfuncties (2/6)

  • voorzitter STICUSA (Nederlandse Stichting voor Culturele Samenwerking met Suriname en de Nederlandse Antillen), vanaf 1955 (nog in 1971)
  • voorzitter Programmaraad NTS (Nederlandse Televisie Stichting), van 1967 tot 1973

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

5.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

6.

Wetenswaardigheden

uit de privésfeer
  • Verleende vanaf 1941 steun aan het kunstenaarsverzet
  • Zijn vader was wethouder van Groningen

7.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
A.P. van Vliet, "Reinink, Hendrik Jan (1901-1979)", in: Biografisch Woordenboek van Nederland, deel IV, 417

Biografisch Woordenboek(en)
biografie opgenomen in het Biografisch Woordenboek van Nederland

archivalia
collectie-Reinink, Nationaal Archief

8.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.