J.J. van Houten

foto J.J. van Houten
bron: Beeldbank ministerie van Defensie

Officier die veertien jaar secretaris-generaal van het ministerie van Marine was en daarna nog drieënhalf jaar van Defensie. Was opgeleid als marineofficier en tussen 1923 en 1945 officier van administratie.

in de periode 1945-1963: secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen

Johannes Jacobus

2.

Personalia

geboorteplaats en -datum
's-Gravenhage, 3 juli 1903

overlijdensplaats en -datum
's-Gravenhage, 5 december 1963

3.

Hoofdfuncties/beroepen (2/7)

  • adviseur integratie-aangelegenheden in vaste dienst, ministerie van Defensie, van 16 november 1959 tot 1 december 1960
  • secretaris-generaal ministerie van Defensie, van 1 december 1960 tot 5 december 1963

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

5.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Week in de meidagen van 1940 samen met andere functionarissen van het ministerie van Marine naar Engeland uit met de Scheveningse haringlogger Sch.1, die het gezelschap in het Kanaal overzette op een Frans oorlogschip, dat hen vervolgens in een Engelse haven bracht. Tijdens de Bezettingsjaren werkte hij in Londen voor de aldaar in het C&A-gebouw gevestigde regering in ballinschap.
  • Weigerde na de samenvoeging van de ministeries van Marine en Oorlog een benoemding tot plaatsvervangend secretaris-generaal van Defensie.

uit de privésfeer
Zijn tweede echtgenote was geboren in Duitsland

6.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

7.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.