Dr. B.R. (Bernhard) Bot

foto Dr. B.R. (Bernhard) Bot

Ervaren diplomaat die in 2003 De Hoop Scheffer opvolgde als CDA-minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Balkenende II. Zoon van Indisch ambtenaar, diplomaat en minister Theo Bot. Zat in zijn jonge jaren in een Japans concentratiekamp. Was werkzaam op diverse diplomatieke posten, laatstelijk als ambassadeur in Turkije, en werd in 1989 secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken. Daarna tot zijn pensionering vertegenwoordiger bij de Europese Unie. Beschikte over een uitgebreid internationaal netwerk en had als minister veel gezag. Zette zich na de negatieve uitkomst van het referendum over de Europese Grondwet in voor herstel van de Nederlandse positie in de EU.

CDA
in de periode 1989-2007: minister, permanent vertegenwoordiger bij de EU, secretaris-generaal

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Voornamen (roepnaam)

Bernard Rudolf (Bernhard)

2.

Personalia

opmerkingen over de naam en/of titel
Formeel is zijn roepnaam 'Bernard', algemeen wordt 'Ben' als roepnaam gebruikt

geboorteplaats en -datum
Batavia (Ned.-Indië), 21 november 1937

3.

Partij/stroming

partij(en)
CDA (Christen-Democratisch Appèl)

4.

Hoofdfuncties/beroepen (3/12)

 • partner consultancyfirma "Meines Holla & Partners" (voorheen "Praaning & Meines") te 's-Gravenhage, vanaf 1 maart 2007
 • minister van Buitenlandse Zaken, van 3 december 2003 tot 22 februari 2007 (benoemd bij K.B. van 30 september 2003, met ingang van de datum van zijn beëdiging)
 • partner consultancyfirma "Praaning & Meines" te Brussel, van 1 januari 2003 tot 1 oktober 2003

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

5.

Nevenfuncties

huidige (2/6)
 • lid Raad van Commissarissen Deutsche Bank Nederland
 • voorzitter Wateler Vredesprijs

vorige (2/9)
 • voorzitter Raad van Commissarissen "Finles" (Nederlands hedgefonds)
 • voorzitter Raad van Bestuur Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen "Clingendael", van 2007 tot 1 maart 2015

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Activiteiten

als bewindspersoon (beleidsmatig) (2/7)
 • Zette zich in 2006 in voor de terugkeer van twee kinderen die hun toevlucht tot Nederlandse ambassade in Damascus hadden gezocht na ontvoering door hun vader
 • Bracht in 2006 samen met minister Brinkhorst een notitie uit over de voorzienings- en leveringszekerheid energie. In toenemende mate zal Nederland gas moeten gaan importeren voor distributie binnen West-Europa. In die nieuwe rol zal de importafhankelijkheid van gas spoedig gaan stijgen. Europees en bilateraal beleid zullen elkaar op het gebied van energievoorzieningszekerheid moeten aanvullen en versterken. Het uiteindelijke streven is een geconsolideerde Europese energiemarkt. (29.023)

als bewindspersoon (wetgeving) (2/3)
 • Bracht in 2006 samen met staatssecretaris Nicolaï de wet tot Goedkeuring van de toetreding van Bulgarije en Roemenië tot de Europese Unie tot stand (30.256)
 • Bracht in 2004 samen met staatssecretaris Nicolaï de wet tot Goedkeuring van het op 16 april 2003 te Athene totstandgekomen Verdrag betreffende de toetreding van de Tsjechische Republiek, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en de Slowaakse Republiek tot de Europese Unie tot stand. Het in 2003 ingediende wetsvoorstel was in de Tweede Kamer verdedigd door minister De Hoop Scheffer en staatssecretaris Nicolaï. (28.972)

U ziet een selectie van activiteiten. In de uitgebreide versie is het gehele overzicht van activiteiten in te zien.

8.

Wetenswaardigheden

algemeen
 • Werd in 1981 genoemd als mogelijke kandidaat voor het staatssecretariaat van Buitenlandse Zaken tijdens de samenstelling van het kabinet-Van Agt II. De functie ging naar Hans van den Broek.
 • Maakte na de CDA-verkiezingsnederlaag in 1994 deel uit van het zogeheten Strategisch Beraad, waarvan ook Jan-Peter Balkenende (destijds medewerker van het wetenschappelijk bureau) en Piet-Hein Donner (destijds voorzitter van de WRR) lid waren.

uit de privésfeer
 • Zat tijdens de Tweede Wereldoorlog in een Japans interneringskamp in Nederlands-Indië
 • Toen hij na de oorlog in Nederland kwam, had hij nog geen lagereschoolopleiding gevolgd. Hij begon toen in de derde klas en werd 'bijgespijkerd' door zijn grootvader, die hoofdonderwijzer was.

9.

Familie/gezin

In de uitgebreide versie zijn, indien bekend, de familierelaties opgenomen.

10.

Uitgebreide versie

In het digitale biografisch archief van PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie van deze pagina aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, opleiding en wetenswaardigheden. Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.