J. (Jan) Kamminga

foto J. (Jan) Kamminga
Naar de grotere foto (verschijnt in een nieuw venster)
bron: Provincie Gelderland

Groningse makelaar, die als voorzitter samen met partijleider Nijpels midden jaren tachtig de koers van de VVD bepaalde. Gaf in 1984 volop steun aan VVD-minister Van Aardenne toen diens positie na de RSV-enquête bedreigd werd ('Gijs wij staan om je heen'). Trad in 1986 een klein half jaar na de verkiezingsnederlaag van zijn partij af als partijvoorzitter. Werd nadien voorzitter van de grootste organisatie in het MKB. Was in de jaren 1997-2005 Commissaris van de Koningin in Gelderland en stond bekend als iemand die goed bestuurders tot elkaar kon brengen. Was daarna voorzitter van FME-CWM, de vereniging van ondernemingen in de metaal- en elektronica- industrie.

in de periode 1997-2005: partijvoorzitter, Commissaris van de Koning(in)

Inhoudsopgave van deze pagina:


1.

Personalia

voornamen (roepnaam)
Jan (Jan)

geboorteplaats en -datum
Groningen, 3 januari 1947

2.

Partij/stroming

partij(en)
VVD (Volkspartij voor Vrijheid en Democratie)

3.

Hoofdfuncties/beroepen (5/8)

  • voorzitter KNOV (Koninklijk Nederlands Ondernemers Verbond), van 1 november 1987 tot 1 januari 1995
  • voorzitter MKB Nederland, van 1 januari 1995 tot 1 januari 1997 (fusie van KNOV en NCOV)
  • Commissaris van de Koningin in Gelderland, van 1 januari 1997 tot 1 januari 2005
  • voorzitter FME-CWM (Vereniging van ondernemingen in de metaal-, kunststof-, elektronica- en elektrotechnische industrie en aanverwante sectoren), van 1 januari 2005 tot 15 oktober 2011
  • voorzitter NVMP (Nederlandse Verwijdering Metalektro Producten), vanaf mei 2012

U ziet een selectie van de loopbaan. In de uitgebreide versie is de gehele loopbaan in te zien.

4.

Partijpolitieke functies

In de uitgebreide versie is een overzicht van partijpolitieke functies opgenomen.

5.

Nevenfuncties

vorige (2/38)
  • voorzitter Stichting "Open", tot 1 juni 2021
  • voorzitter 'Aan Tafel', dialoog over gevolgen gaswinning in Groningen, vanaf januari 2014 (met Jacques Wallage)

U ziet een selectie van de nevenfuncties. In de uitgebreide versie is een overzicht van nevenfuncties in te zien.

6.

Opleiding

In de uitgebreide versie is een overzicht van de opleiding(en) opgenomen.

7.

Wetenswaardigheden

algemeen
  • Zei op 15 december 1984 op de ALV in Dordrecht van de VVD "Gijs, we staan om je heen. We zien het debat in de Kamer met vertrouwen tegemoet." Toen daarop later kritiek kwam, verklaarde hij "Ik heb niet gezegd: Gijs we staan achter je. Ik heb gezegd: Gijs we staan om je heen".
  • Medeondertekenaar van het sociaal akkoord 'Een nieuwe koers' (overeengekomen op 4 november 1993). In dit akkoord werd afgesproken het cao-overleg meer te decentraliseren.

8.

Publicaties van/over

literatuur/documentatie
R. Dijkman, "J. Kamminga - Voorzitter van de leden", in: W.J.A. van den Berg e.a. (red.), "Kopstukken van de VVD. 16 Biografische schetsen" (1988), 182

9.

Uitgebreide versie

Speciaal voor de verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn de biografieën van alle kansrijke (volgens de peilingen) kandidaten in uitgebreide vorm raadpleegbaar op parlement.com.

Voor de overige ruim 5000 biografieën geldt het volgende:

In het digitale biografisch archief van de Stichting PDC, partner van het Montesquieu Instituut, is een uitgebreide versie aanwezig met bijvoorbeeld partijpolitieke functies, maatschappelijke nevenfuncties, parlementaire activiteiten, opleiding en wetenswaardigheden. Voorlopig is het beschikbaar stellen van uitgebreide biografieën, en/of daarop gebaseerde statistische gegevens, opgeschort. Wilt u een uitgebreide biografie inzien? Laat het ons weten als u daar belangstelling voor heeft.


Op bovenstaande tekst en gegevens zijn auteursrechten van PDC van toepassing; overname, in welke vorm dan ook, is zonder expliciete goedkeuring niet toegestaan. Ook de afbeeldingen zijn niet rechtenvrij.

De biografieën betreffen vooral de periode waarin iemand politiek en bestuurlijk actief is of was. PDC ontvangt graag gemotiveerde aanvullingen of correcties.